Hittade i våras en liten flaska i mitt skafferi, med en brun vätska i,
som doftade alldeles underbart gott. Hällde upp en skvätt i ett glas
och smakade.....åhhhh, vilken heeelt ljuvlig och fullmogen likör!!
Vad kunde det vara, att det var något av mina egna hopkok utgick
jag ifrån, och efter lite letande i dagboksanteckningar och i mitt
minne, så kom jag på det! Det var resterna av en smultronpunsch,
som hade stått och mognat i lugn och ro i hela sju år! Fantastiskt!!
En smultronplanta, en flaska arrak och 1 dl muscovadosocker
eller strösocker är allt som behövs för denna gudadryck. Det
bruna sockret för att få mörkare smak, en lite mindre söt sötma.
De allra första små godingarna börjar att bli mogna....
.....för ett hopp ner i flaskan.
Hällde över arraken i en burk, tillsammans med
sockret och skakade burken ett par gånger om
dagen, tills sockret hade löst upp sej helt o hållet.
Smultronen åkte ner i burken allt eftersom de mognade.
De sista små godingarna skördades i mitten av oktober!
När de sista bären hade dragit färdigt, så silades punschen.
Krossa inte bären, om du vill slippa bottensats. Däremot går
det utmärkt att frysa dem, smyg sen ner dem i grytan, nästa
gång du kokar marmelad. Skulle tro att de piffar upp vilken
sorts marmelad som helst, men smaken gifte sej i alla fall
perfekt med plommon- och rabarber/jordgubbsmarmelad.
Ta-daa!! Klara för att ställas undan och glömmas bort....i alla fall till
framåt vårkanten, men då ska det bli sååå spännande att provsmaka!
♥ ♥ ♥
Ha en mysig helg! ♥
Tack för din tid!
AlliEls.
♥
Denna dryck (ser VÄLDGIT gott ut!) har jag aldrig hört talas om; ~"Vad kräva en sådan"? Jag får ju förstås vänta tills nästa sommar. Men då så.
SvaraRaderaHihi, nej, det är det nog inte så många som har, så det behöver du inte vara ledsen för! ;-)
RaderaFunkar till det mesta; Kaffe, te, glass och chokladkakor, eller bara en skvätt med isbitar i, en varm sommarkväll..... :-)