fredag 26 augusti 2011

Vitlöksgurka.




Tycker du om vitlök, så ska du absolut prova den här inläggningen! Den är en av
mina egna favoriter, och jag gör flera satser varje år.
Förvaras burkarna mörkt och svalt, så är den hållbar upp till två år, men innan
dess har dom säkert blivit uppätna!


 Alli's vitlöksgurkor.

1 kg västeråsgurkor
1 färsk salladslök
2-3 vitlöksklyftor
3/4 dl 24% ättika
2 msk socker
1 dl salt

Lag 1:
1 liter vatten
1 dl salt

Lag 2:
3/4 dl ättika
4 dl vatten
2 msk socker

1. Tvätta och skölj gurkorna noggrannt. Skär dom sedan på längden i smala strimlor och
lägg i ett högt inläggningsglas eller en stor skål. Blanda vatten och salt o rör tills det har
löst upp sej. Häll saltlagen över gurkorna. Täck över med lock eller plastfolie.
Låt stå i ett dygn.




2. Häll av saltlagen från gurkorna. Skala och skär lök och vitlök i tunna klyftor.
Varva gurkor, salladslök och vitlök i glasburken.

3. Koka upp ättika, vatten och socker, häll lagen het över gurkorna. Låt stå ett dygn.




4. Lägg över gurkstrimlorna i små rena burkar och koka upp lagen igen. Efter att lagen
har lämnat värmen på plattan, kan man röra i en kork atamon, för ännu bättre hållbarhet.
Häll sen den heta lagen över gurkorna. Använd en potatissticka för att få bort alla luftfickor,
fyll på lag ända upp till kanten och förslut direkt.




Låt burkarna stå och svalna, gärna i kylskåpet, tills det har "klickat" i locket.
Förvaras sen mörkt och svalt.


I väntan på att det ska säga "klick"...... ;-)

Gurkorna behöver stå ca 3-4 veckor innan smakerna har "gift" sej ordentligt.
    



 Lycka till! :-)


Tack för din tid!
AlliEls
 
                            

2 kommentarer:

  1. Det ser ut att vara ett väldigt intressant recept som jag genast ämnar prova! :-)

    SvaraRadera

Det hade varit så kul om du lämnade en kommentar, eller klickade på någon av "gilla"-knapparna, så jag får veta vad du tycker om mina inlägg! :-)